Skip to content

Slaapstoornis

De oorzaken Een slaapstoornis is een stoornis in het slaapritme. In Nederland heeft maarliefst 33% van de volwassen weleens slaapproblemen. Er is sprake van een slaapstoornis als je gedurende een langere periode niet goed slaapt en daardoor overdag oververmoeid bent. Een chronisch slaapprobleem treedt op als je minimaal drie keer per week niet goed slaapt en daardoor concentratieproblemen, prikkelbaarheid en extreme vermoeidheid krijgt. Tegenwoordig krijgen steeds meer kinderen last van slaapproblemen. Vooral bij jonge vrouwen onder de 21 jaar is dit het geval.

De oorzaken
Het behandelen van een slaapstoornisEr zijn verschillende redenen waardoor een slaapstoornis kan optreden. Het probleem kan ontstaan bij psychische klachten, zoals angst of depressie. Maar ook leefomstandigheden spelen een rol. Een goed voorbeeld zijn spanningen of zorgen over je relatie, thuissituatie of werk. Andere oorzaken van slaapproblemen zijn aanleg, lichamelijke klachten of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Soorten slaapstoornissen
In totaal zijn er tientallen slaapstoornissen die het slaapritme kunnen verstoren. Een aantal veelvoorkomende stoornissen op een rij:
– Bij Insomnie kan je moeilijk in slaap komen, wordt je ‘s nachts vaak wakker of wordt je ‘s morgens te vroeg wakker
– Bruxisme is tandenknarsen waarbij boven- en ondertanden over elkaar schuiven
– Narcolepsie is een neurologische afwijking waarbij er vaak lange perioden van slaapproblemen zijn
– Slaapwandelen is een vorm waarbij iemand gaat rondwandelen terwijl hij of zij slaapt

Het behandelen van een slaapstoornis
Een slaapstoornisHet niet tijdig en vooral correct behandelen van een slaapstoornis kan zeer vervelende gevolgen hebben. Het vaststellen van een duidelijke oorzaak is daarin van groot belang. Vaak worden slaapmiddelen voorgeschreven, maar dat is niet altijd het beste middel. Therapie is dan een betere methode. Daarom is het verstandig om zelf eerst te onderzoeken wat de redenen van de slaapklachten zijn. Met die zelf verzamelde informatie en kennis van de arts kan een weloverwogen beslissing worden genomen.