Skip to content

Biologische klok

De Biologische klok testenElk mens heeft een biologische klok. Deze klok geeft aan wanneer je wil slapen en wakker wil worden. Het geeft ook aan wanneer je wilt drinken of eten. Door middel van de biologische klok verlopen de meest essentiƫle lichaamsprocessen volgens een vast 24-uursritme. Je kunt dan denken aan ademhaling, hartslag, hormoonspiegels en stofwisseling. Bij een perfect 24-uursritme functioneert het lichaam goed, leef je gezonder en zijn gedrag en stemming een stuk aangenamer.

Een goede Biologische klok

Bij een goede biologische klok zijn er een aantal vaste patronen in het dagritme. Zo is het belangrijk om ‘s morgens op hetzelfde tijdstip op te staan en ‘s avonds op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Naast slapen is eten ook een belangrijke factor. Met een goed ontbijt functioneert het lichaam beter. Gezond en vooral op de juiste tijdstippen eten zorgt ervoor, dat energie op het juiste moment verbrandt. Hierdoor kom je ook gemakkelijker in slaap.

Verstoring van de Biologische klok

De Biologische klokVoor het menselijke lichaam is het essentieel dat er geen verstoring optreedt van de biologische klok. Mocht er een verstoring optreden, dan kan je moeite krijgen om wakker te blijven, wakker te worden of in slaap te komen. Er bestaan twee soorten verstoringen, namelijk een chronische- en tijdelijke verstoring. Een tijdelijke verstoring kan optreden bij een nachtdienst of lange reis met het vliegtuig. Bij een chronische verstoring is er sprake van een langdurige slaapstoornis en is behandelig noodzakelijk.

Een verstoring van de biologische klok is op verschillende manieren te herkennen. Hieronder een aantal voorbeelden:
1) Een afwijking in het eetpatroon, waardoor je op andere tijdstippen behoefte hebt om te eten
2) Een verstoord slaap-waakritme, waardoor je moeilijker in slaap komt en op tijden wakker wordt dat je niet wil
3) Flinke verstoringen in de lichaamstemperatuur
4) Overdag een gebrek aan alertheid en tevens concentratieproblemen

De Biologische klok testen

Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken wat je beste dagritme is. Zo kan je op het internet een test invullen. Daarnaast zou je gedurende een maand een dagplanning kunnen maken. Met melatonine tabletten is het ook mogelijk om je dag- en nachtritme te bepalen. Die tabletjes zorgen dan voor het stofje, dat normaal het lichaam zelf aanmaakt.